CopyPastehas never been so tasty!

How to drive with a rented car in Italy.

by anonymous

  • 0
  • 0
  • 0
79 views

Italiensk trafikk er kjapp og trang, og skiltingen ofte kaotisk og uvant. Og med diverse unntak fra reglene er det greit å vite litt om italiensk tankemåte og kjørekultur.

 

LEIEBIL

 

Å leie bil i Italia er ikke noe skumlere enn andre steder. Det er til og med ganske rimelig. Som overalt ellers er det likevel greit å være i forkant på en del ting enten du kjører egen bil eller leiebil.

 

Vær sikker på at du vet hvor vognkort OG forsikringsbevis finnes; politiet spør alltid etter dette når de stanser noen.

 

Vær sikker på hva forsikringen dekker.

 

Sjekk regler og priser i tilfelle du kjører over kilometergrensen eller returnerer leiebilen for sent. Noen minutter over tiden KAN bety et solid påslag.

 

Sjekk at utleiefirmaet er åpent på det tidspunktet du har tenkt å levere bilen.

 

Vær forberedt på at du kan få en annen type leiebil enn du har bestilt. Den skal likevel være innenfor samme kategori som den du har bestilt og betalt for.

 

TIPS – Bestilling: Bestill over nettet før du reiser hjemmefra, så vet du både AT du har en bil, når og hvor du kan hente den og du har bedre tid til å undersøke både priser og betingelser. Særlig de større bilutleie firmaene kan du stole fullt på, også ved nettbestilling.

 

Leietips: Et glimrende sted som sammenlikner tilbud og pris for deg fra alle de store bilutleie selskapene, er leiebilen.no. Her får du billig leiebil.

 

KJØRING – Italiensk kjørestil

 

Trafikken suser i Italia, men med noen enkle forholdsregler klarer du deg uten problemer.

 

Kjør defensivt! Ta det med ro. Ikke stress. Alt blir lettere om du også tar det med ro.

 

Trafikken går generelt godt over fartsgrensen (20-30 km/t), men det hjelper ikke deg om du møter en fartskontroll.

 

Tilpass deg tempoet, men igjen: Ikke så mye at det stresser deg. Og: Hold fartsgrensen gjennom tettsteder, så får du også med deg skilt og lokale artigheter. Det er som regel her kontrollene er.

 

Forsøk å ignorere det om en annen bil kommer tett på deg bakfra. Mange har det travelt i trafikken, men det bør ikke stresse deg. Du blir snart vant til det. Bare husk at OM en dulter borti deg bakfra, blir det desto mindre krefter i sving.

 

Hold avstand, men ikke så mye at det fremprovoserer for mange forbikjøringer.

 

Ting skjer fort. I byer, vær forberedt på at for eksempel en eller flere mopedister bakfra brått kan dukke opp på den ene eller andre siden av bilen. Litt smidighet og ikke stress, så går det helt fint. Det blir fort en vane. Du kan like gjerne gi rom for dem. Vær smidig.

 

TIPS – BLINKING: Blinker noen med fjernlysene, for eksempel når du vil kjøre ut fra en sidegate, betyr det neppe at de vil slippe deg frem. det betyr heller ”vent, jeg er i farta” – omtrent som et lavmælt tut.

 

TIPS – FOTGJENGER: Hold deg på fortauet, selv om det kan være smalt. Husk at trafikken suser, og selv en lydløs syklist kan komme brått på. OG: Forsiktig når du krysser veien, selv ved fotgjengerfelt. Det er ikke sikkert at de stopper av den grunn.

 

TIPS – Nipping: Italiensk alkogrense er 0,5. Husk at du bør være årvåken. La glasset stå om du skal ut å kjøre.

 

GPS – Finn frem lettere

 

GPS er fint, men det er fortsatt lurt å følge med, særlig på småveier (hvor kartene er dårligst). Det høres kanskje banalt ut, men er ingen selvfølge når man først har skaffet, lært seg og vil følge rådene fra en vennlig, men bestemt boks. Det er lov å vurdere selv. Du bør helst ikke havne i pinetrange gater med en alt for stor bil.

 

På store veier, derimot, kan trygt du la deg gjete – bare du har stilt den riktig. F.eks. er ikke nødvendigvis valget «kortest» det samme som «raskest».

 

Husk at du kan bestille GPS samtidig med at du booker leiebil.

 

VEITYPER – hvordan finne frem

 

Veisystemet i Italia består av tre typer veier som skiltes forskjellig og krever ulike ting.

 

Autostrada

 

Grønne skilt, ofte merket A1, A2 eller lignende.

 

Inntil 130 km/t

 

Krever betaling

 

Meget høy standard

 

TIPS – BETALING: Oftest plukker man med seg en billett straks før man kjører inn på autostradaen. Den røde knappen er ikke en nødknapp, men for å få billett – om den ikke står klar ved bommen når du kommer. Man betaler i bomstasjon når man kjører av igjen; billetten forteller bomvokteren eller automaten hvor mye du skal betale. Automatene tar enten vanlige kredittkort eller mynter og gir vekslepenger om nødvendig. Enkelte steder betaler man ved påkjøring eller en fastpris underveis.

 

TIPS: Vær sikker før du kjører på. Neste snumulighet kan være tre-fire mil av gårde. Bare enkelte ganger finnes snumulighet ved innkjøringsstasjonen.

 

Superstrada

 

Blå skilt, oftest merket SS109, SS206 eller lignende

 

Inntil 110 km/t

 

Gratis

 

Oftere litt dårligere asfalt og smalere filer.

 

Hyppigere avkjøringer – og lettere å snu tilbake om man har kjørt feil.

 

Lokalveier

 

Hvite eller brune skilt

 

Inntil 90 km/t

 

Gratis

 

SKILTING – Hva betyr hva?

 

Skiltene kan stå annerledes plassert og peke helt annerledes enn du tror. Man må bare forstå hvordan skilterne har tenkt.

 

Stedsskilt kan være brune eller hvite. De brune angir et større område, men ikke nødvendigvis en kommune. De hvite angir tettsted. Man kan for eksempel først komme til ”brune” Castiglioncello, deretter passere flere kilometer åkerland før man kommer til ”hvite” Castiglioncello, selve stedet du gjerne vil til.

 

Retningsskilt står ofte mange sammen, så prøv å ta deg god tid. Ignorèr svarte skilt; de angir bedrifter el.l.

 

TIPS – Venstre rett frem? Tenk deg at du kommer inn mot et kryss, og du ser et skilt mot stedet ditt: Det står til høyre for krysset og peker rett til venstre, altså med tekstfronten av skiltet rett mot deg. Fasit: Fortsett rett frem. Peker derimot det samme skiltet samme vei, men står på venstre stide av krysset, skal du selvfølgelig til venstre. Det krever bare litt øvelse.

 

TIPS: Se ekstra nøye etter Innkjøring forbudt skilt. Da unngår du mange bulker og hyttende mannfolknever.

 

VEGMERKING

 

Mens gule linjer i Norge angir skille mellom motgående kjøreretninger, er gult i Italia bare midlertidig ”anleggs”-merking. Med andre ord: Du kan ikke se på midtlinjene om du har kjørt inn i en enveiskjørt gate.

 

Veimerkingen kan ofte være vanskelig å se i mørket fordi malingen ikke inneholder reflekterende stoff, slik man er vant til i Nord-Europa.

 

Mye gammel veimerking ligger igjen. Der det ikke er tydelig, vil både innfødte og kanskje du helst anse den som veiledende. Igjen: Det gjelder å tilpasse seg.

 

DRIVSTOFF

 

Bensin er enkelt: Koster nesten det samme som i Norge. 95 oktan blyfri er det vanligste, av og til eneste bensintype.

 

Gasolio = diesel

 

Mange bensinstasjoner er betjent. Det vil si at de fyller tanken for deg, så mye som du ber om. Det er service. Av og til hiver de seg rundt å vasker frontruta di også om den er skitten. Ser du skilt med «Fai da te» betyr det at du får gjøre jobben selv.

 

TIPS – KONTANTER: Ha med deg kontanter på kveldstid for å unngå tom tank ute i mørket. De fleste bensinstasjoner utenfor autostradaene stenger klokka halv åtte, og til påfyll trenger man sedler – eller et italiensk bankkort. Kredittkort fungerer bare i åpningstiden. Går du tom, er løsningen å finne en «bankomat». Du kan forsøke å få ut penger i en bar el.l. (ved å kjøpe noe), men det er slett ikke sikkert at det går.

 

Husk at leiebil selskaper tar betalt ekstra om du har glemt å fylle drivstoff ved innlevering av bilen.

 

UHELL PÅ VEIEN / VERKSTED

 

Verkstedhjelp er generelt bra og billig, snaut halv pris av i Norge. Du kan likevel havne der ufrivillig.

 

Skulle du slumpe til å bulke bilen, er et NAF-medlemskap med veihjelp en god start. Det hjelper deg over språkkneika.

 

TIPS – Husk å tegne et familiemedlemskap. Hvis medlemskapet står på husfruen mens husherren bulker uten fruen ved sin side, er det lite hjelp å få nordfra.

 

Skulle du være utsatt for en ulykke må du regne med at du eller den du har forulykket sammen med kontakter Polizia municipale for å avklare situasjonen. Som oftest må du la bilen stå slik den var når ulykken inntraff for at alt skal konstrueres riktig. Politiet er som regel på plass ganske så kjapt.

 

Veihjelp fra ACI, NAFs søsterorganisasjon i Italia: 803 116 (døgnåpen)

 

Ta bilder, skriv skademelding og noter detaljer mens du fortsatt ser/ husker dem.

 

TIPS – Husk refleksvest, dette er påbudt å ha i bilen – og kan redde ditt eget liv mens du jobber i veien.

 

På verksted med egen bil

 

Verkstedhjelp er generelt bra og billig, snaut halv pris av i Norge. En service koster rundt 1 500,- kroner.

 

EU-kontroll med tilhørende reparasjoner er også å anbefale; bare husk at en EU-kontroll fra et EU-land ikke blir godkjent i Norge… Men så vet du i hvert fall at doningen er i orden. Bestill en utvidet EU-kontroll så tar de alt. Kontroll må du regne med i Norge uansett.

 

Det er helt vanlig å be om pris på forhånd – og som kunde må man ofte signere på at man har godtatt en gitt reparasjon til en gitt pris.

 

Leiebilen.no tilbyr billig leiebil og bilutleie fra hele 600 forskjellige selskaper. Vi har selvsagt med alle de største selskapene som Avis, Alamo, Hertz, Europcar, Sixt, CarTrawler, Advantage, Budget og rent-a-wreck. For more information please visit:- leiebilen.no

Add A Comment: