CopyPastehas never been so tasty!

SUMO-PAINT

by anonymous

 • 1
 • 0
 • 0
955 views

SUMO Paint 1.1

http://computertotaal.nl/article/1176/sumo-paint-1-1.html

 

Evi Maquoi 13 mrt. 2009 13:21
SUMO Paint 1.1

Wie af en toe graag potlood of kwast vervangt door een computermuis, kan bij <l code="C01">SUMO Paint</l> terecht. Met deze online applicatie kunt u mooie digitale tekeningen of schilderijen maken. De toepassing beschikt over heel wat mogelijkheden en kost u geen cent!

 

Gratis online tekenen

Wie af en toe graag potlood of kwast vervangt door een computermuis, kan bij SUMO Paint terecht. Met deze online applicatie kunt u mooie digitale tekeningen of schilderijen maken. De toepassing beschikt over heel wat mogelijkheden en kost u geen cent!
U hebt zelfs helemaal geen account nodig om met SUMO Paint aan de slag te gaan. Zodra u op de website op de knop Open SUMO Paint klikt, kunt u starten. Standaard wordt er een maagdelijk wit digitaal vel papier van 600 x 800 pixels geopend, maar uiteraard kunt u de afmetingen wijzigen. De maximale afbeeldinggrootte bedraagt 4095 x 4095 pixels. Een bestaande afbeelding op uw harde schijf in jpg-, gif- of png-formaat openen kan ook. Het is zelfs mogelijk om een online afbeelding op te roepen door de url in te voeren.
De interface van de toepassing ziet er fris uit en al snel blijkt dat de mogelijkheden van SUMO Paint stukken verder reiken dan die van de standaard Windows-applicatie Paint.


 

De eerste indruk van SUMO Paint is erg positief. De interface oogt fris en de mogelijkheden zijn uitgebreid.

Spirograaf

Zoals in bijna elk tekenpakket vindt u links in beeld een waslijst aan gereedschappen. Van een selectiekader, een penseel, een kloonstempel en een emmertje tot standaardfiguren, de natte vinger en het kleurenpipet. De symmetriefunctie is erg handig om snel abstracte spirograafachtige figuren te ontwerpen. Ook de functie om gebogen lijnen te tekenen is erg goed uitgewerkt en eenvoudig in gebruik.

Rechts in het beeld ziet u een handig overzicht met afbeeldinginformatie, een kleurenkiezer, kleurenstalen en lagen. Wilt u nog wat effecten op uw tekeningen loslaten? Ook dat kan. SUMO Paint beschikt namelijk over heel wat filters en effecten om uw creaties te verfraaien. U kunt uw tekeningen vervagen en verscherpen of zelfs oplichtende randen, ruis of kronkels toevoegen. Het contrast, de helderheid, de kleurbalans, de verzadiging en kleurtoon aanpassen is eveneens mogelijk.
Wanneer uw creatie klaar is, kunt u die op uw harde schijf bewaren in png- of jpg-formaat. Indien u zich gratis registreert, kunt u uw ontwerpen ook online bewaren op de SUMO Paint-website. U krijgt dan ook de keuze om uw afbeelding al dan niet zichtbaar te maken voor andere SUMO Paint-gebruikers. Wie feedback wilt krijgen op zijn creaties, maakt zijn tekeningen zichtbaar voor andere SUMO Painters. De community is groot!


 

De symmetriefunctie is leuk om even mee te experimenteren. Het levert spirograafachtige resultaten op.

Conclusie

SUMO Paint biedt voor een gratis online toepassing ontzettend veel mogelijkheden. Aangezien u in verschillende lagen kunt werken en over de meest gangbare functies beschikt, kunt u knappe tekeningen maken met SUMO Paint. Wie zijn tekeningen online bewaart, kan zijn creaties op iedere pc opvragen. Probeer het zeker eens uit!

Voor de nieuwste versie (1.1) hebt u Flash Player 10 nodig. Gebruikt u nog Flash Player 9, dan wordt automatisch SUMO Paint 1.0 gestart. Versie 1.0 is iets minder uitgebreid en kan alleen plaatjes aan met een maximale grootte van 2880 x 2880 pixels.

SUMO Paint 1.1
Gratis online dienst
Taal Engels
Maker Snap Group
Oordeel 8/10

Pluspunten
Gratis
Veel mogelijkheden
Werken in lagen
Frisse interface
Gebruiksvriendelijk
Minpunten
Engelstalig
Alleen opslaan in jpg- en png-formaat

Review: Sumopaint 2.0

Publicatiedatum 15-11-2009 13:17 ; Hieke van Hoogdalem Hieke van Hoogdalem Hieke van Hoogdalem
Nieuwste artikel: Review: Sumopaint 2.0

Meer over de auteur
; rubriek Software ; 1616 keer bekeken; 1 reactie ; Beoordeling: 3.5 van 5 (5 stemmen)

Ga naar:

Vorige123Volgende

Vergelijk dit product

Score

4

Sumopaint 2.0

Specificaties

Sumopaint 2.0

 • Prijs: gratis
 • Besturingssysteem: n.v.t.
 • Fabrikant: Snap Group Ltd.
Bekijk de complete specificaties
 • Betere ondersteuning voor lagen
 • Kleurenpipet
 • Gradient Tool
 • Verbetere blur-functie
 • Instabiel en onbetrouwbaar
 • Geen raw-ondersteuning
 • Geen rechttrekken-functie
 • Schuifregelaars haperen

Eind april bespraken we Sumopaint 1.1, een dienst voor onlinebeeldbewerking. Een mooi idee, dat wat kansen liet liggen in de uitwerking. Onze hoop was gevestigd op een update. Die is inmiddels verschenen.

Volgens de makers van Sumopaint heeft de nieuwe versie vooral veel nieuwe functionaliteit. De dienst kent wat nieuwe gereedschappen, die grotendeels echter wat amateuristisch aandoen en waar je als serieuze hobbyist of pro-fotograaf zeker niet op zit te wachten. We noemen filters als 'emboss', 'liquid waves' en 'kaleidoscope', die niet veel anders doen dan je foto van een goedkoop effect voorzien.

Wel verbeterd is de mogelijkheid om met lagen te werken. In de vorige versie verdwenen lagen soms spontaan; dat lijkt nu opgelost. Lagen naar voren of achteren zetten gaat nu via Layer in het menu én door te schuiven met de lagen in de lijst, rechts onderin. Ook kent Sumopaint nu een kleurenpipet. Ook de blurfunctie is uitgebreid en kent een aantal nieuwe effecten.

Snelheid

In een paar seconden opent Sumopaint 2.0 een JPG-bestand van zo’n 9 MB, dat werkt nog steeds prima. In versie 1.1 reageerden sommige schuifjes traag en deed de ‘realtime player’ er wat lang over om het resultaat te tonen. Dat is hier en daar nog steeds zo, zoals bij het Sharpen-filter. De reactie laat lang op zich wachten en het schuifje springt steeds terug naar de beginwaarde. Handig is overigens wel dat al de schuifjes een ballonnetje hebben met de waarde waarheen je sleept, zodat dat in elk geval wel snel zichtbaar is. Geduld is hier een schone zaak.

Stabiliteit

Tijdens het testen van Sumopaint, verschijnt een ‘runtime error’. Het programma én de browser (Internet Explorer 8 op Windows XP Pro) worden afgesloten. Later, tijdens het opslaan van de testfoto op het account, sloot de pc Flash en de browser.

Een gewijzigde foto willen we opslaan in ons online account. Het probleem met de vorige versie was dat er geen waarschuwing komt als je de foto dezelfde naam geeft. De oude werd weliswaar niet overschreven, maar toch werkt het onhandig, doordat je zo het overzicht kan verliezen en makkelijker fouten maakt. Sumopaint 2.0 heeft hiervoor geen oplossing.

Opslaan is over het algemeen nog steeds een probleem. Soms slaat de applicatie een foto ‘snel’ op: binnen één tot drie minuten. Maar het komt ook geregeld voor dat na een paar seconden de bewerkte foto voor 50% opgeslagen is en het programma daarna vastloopt. De annuleerknop is dan niet meer te bedienen, en net als bij 1.1 is de enige remedie het programma afsluiten. Je hoeft hiervoor gelukkig niet je hele browser te sluiten, het volstaat om het tabblad met Sumopaint uit te klikken. Je hoeft daarvoor niet eerst het pop-upscherm van de opslaan-als-wizard af te sluiten. Dit probleem geldt voor grote én kleine bestanden van bijvoorbeeld ruim 400 KB. Soms reageert de knop Save to Sumo Account überhaupt niet.

Onzichtbaar

Alle foto’s, die in april in ons Sumo-account waren opgeslagen, blijken verdwenen te zijn. Bij openen vanuit Sumopaint zijn de bestandsnamen wel zichtbaar, maar is de informatie onleesbaar. Een andere weg is rechtstreeks in het account inloggen en een foto uploaden vanaf de harde schijf. Na de melding dat alles gelukt is, staat er nog steeds ‘no images’, ook na herhaaldelijk ‘refreshen’. Sumopaint toont de foto wel als je deze vanuit het fotobewerkingsprogramma opent.

Afbeeldingen lijken plotseling te verdwijnen als je een nieuwe opent. Nergens zie je in het klein wat je open hebt staan, ook niet in het menu bij View. Wat blijkt? Als je afbeeldingen verkleint, zie je daarachter de eerder geopende bestanden. Als je die afsluit, vraagt Sumopaint of je het bestand wil opslaan. En dán komt ’ie soms wél op je account terecht. Daar staat één van de vele foto’s die voor deze beoordeling gebruikt zijn.
Maar dat gebeurt ook weer niet altijd. Om te testen of er een waarschuwing komt bij opslaan met dezelfde naam, sloten we een bewerkte foto af en gaven we die de naam van het origineel. Geen waarschuwing over ‘deze bestaat al’, maar ook niets te zien in het account: geen origineel en geen bewerkte versie. Er staat nog steeds maar één foto is, terwijl er meerdere zijn opgeslagen zonder vast te lopen.


De blurfunctie kent meer instelmogelijkheden en effecten.

Conclusie

De update van Sumopaint biedt veel nieuwe tools waar je niet echt op zit te wachten. In ruil daarvoor is de dienst nogal instabiel en onbetrouwbaar geworden. Een hapering kan natuurlijk een keer voorkomen, maar dan verwacht je dat bijvoorbeeld de net in gang gezette bewerking niet wordt uitgevoerd en je terug kunt naar een laatste versie. Helaas is Sumopaint 2.0 zó instabiel, dat het vaak bij een hapering meteen wordt afgesloten of dat de Undo-knop je foto afsluit. Al je moeite om van je foto iets moois te maken, kan op elk moment – uit het niets - voor niets blijken. Verder zijn foto’s vaak niet zichtbaar op je account en kun je ze alleen openen in Sumopaint. Dat is ronduit slecht. De nieuwe versie is onbruikbaarder dan de vorige.

 • Betere ondersteuning voor lagen
 • Kleurenpipet
 • Gradient Tool
 • Verbetere blur-functie
 • Instabiel en onbetrouwbaar
 • Geen raw-ondersteuning
 • Geen rechttrekken-functie
 • Schuifregelaars haperen

Add A Comment: