CopyPastehas never been so tasty!

Eenvoudig computeronderhoud (XP)

by anonymous

 • 0
 • 0
 • 0
117 views
Eenvoudig computeronderhoud bestaat uit:

In dit artikel leest u hoe u dit moet aanpakken. Zowel beginnende als gevorderde computergebruikers kunnen deze handelingen verrichten.

U kent deze situatie vast wel: u hebt een programma gedownload, maar u gebruikt het eigenlijk helemaal niet. Of u hebt allemaal spelletjes op uw harde schijf staan die u niet meer speelt. In dit soort gevallen is het aan te raden om deze programma’s te verwijderen van uw computer. Dan nemen ze ook geen waardevolle ruimte in uw computergeheugen in beslag.

Veel mensen denken dat programma’s verwijderen via de Verkenner gaat. Dat is een foutieve gedachte. Er is maar één juist manier om programma’s te verwijderen, en dat is via het Configuratiescherm. Hieronder leest u hoe dit precies moet.

Let op: programma’s die van de computer verwijderd worden, zijn ook echt weg. Als u later spijt krijgt, is de enige manier om ze terug te krijgen, door het betreffende programma opnieuw te installeren of te downloaden. Denk dus goed na over de programma’s die u verwijdert. Als u niet precies weet wat een bepaald programma doet, laat het dan maar gewoon staan.

 • Druk op de Start-knop > Configuratiescherm. U ziet nu het blauwe venster waar u een categorie kunt kiezen.
  Indien u dit venster niet ziet, moet u aan de linkerkant op Categorieweergave klikken.
 • Dubbelklik op Software.

U ziet nu een alfabetische lijst met alle programma’s die op uw computer aanwezig zijn. U kunt de lijst van boven naar beneden doornemen.

 • Om een programma te verwijderen, klikt u op de naam van dat programma. U ziet dat er nu een nieuwe knop verschijnt met daarop de tekst Verwijderen. Soms staat hier iets anders op, bijvoorbeeld Repareren/Verwijderen. Dat geeft aan wat er zal gebeuren nadat u op die knop klikt.
 • Klik op de knop Verwijderen en volg de instructies. Die verschillen per programma, maar in grote lijnen zult u enkele keren op Volgende of Next moeten klikken. Soms is het nodig om de computer opnieuw op te starten, bijvoorbeeld bij het verwijderen van grote programma’s. Als het programma van uw computer verwijderd is, zal de naam uit de lijst met programma’s verdwijnen.
 • Herhaal dit voor elk programma dat u wilt verwijderen.

Elke keer als u uw computer gebruikt, worden er gegevens opgeslagen en veranderd, en programma’s gebruikt. Op den duur kan dit alles de harde schijf vervuilen, waardoor de computer trager gaat werken. Het is raadzaam om enkele keren per jaar de harde schijf op te ruimen. Dat hoeft u niet zelf te doen, daar is een programma voor. U gebruikt het als volgt:

 • Ga naar Start > Alle programma’s.
 • Open Bureau-accessoires  en dan de Systeemwerkset.
 • Selecteer het programma Schijfopruiming.
 • Het programma start automatisch. U ziet een klein venster met de naam Schijfopruiming waarin u ziet dat de computer bezig is.
 • De computer is nu aan het zoeken naar overbodige bestanden. Dat kan eventjes duren, en soms lijkt het net of het programma is vastgelopen. Wacht echter geduldig totdat de computer klaar is met het analyseren van de harde schijf.

Na enige tijd is de computer klaar met de analyse van de bestanden. U ziet een nieuw venster verschijnen met de resultaten.

 • Zet vinkjes bij de verschillende categorieën en klik op OK om te beginnen met de opruiming. Windows zal nu zelfstandig de betreffende bestanden weggooien.

Op de harde schijf worden al uw programma’s en bestanden opgeslagen. Om de programma's en bestanden op te slaan, zoekt de computer lege plekjes in het geheugen en verspreidt de gegevens over die plekjes. Bij het verwijderen van bestanden en programma's worden die plekjes weer leeggemaakt. Door installatie en verwijdering van bestanden kan de harde schijf teveel losse lege plekken gaan bevatten, waardoor programma’s minder snel openen. Het is dan tijd om de harde schijf te defragmenteren.
Windows zal daarbij de volledige harde schijf nalopen en alle bestanden netjes bij elkaar plaatsen. Als gebruiker merkt u dan dat de computer sneller zal werken. Dit proces neemt doorgaans wel enkele uren tot hele dagen in beslag. Het is verstandig om de computer in die periode niet te gebruiken voor andere zaken.

Zo pakt u het defragmenteren aan:

 • Ga naar Start > Alle programma’s.
 • Open Bureau-accessoires  en dan de Systeemwerkset.
 • Start het programma Schijfdefragmentatie.

Bovenaan ziet u welke harde schijven er aanwezig zijn in uw computer. Onderaan staan de knoppen Analyseren en Defragmenteren.

 • Klik op de knop Analyseren. De computer zal kijken hoeveel geheugen u nog vrij hebt op de computer. Ook dit kan eventjes duren.

Na enige tijd krijgt u een rapport te zien. U ziet hier het advies om de schijf te defragmenteren.

 • Klik op de knop Defragmenteren om dit proces te starten.

U kunt het proces eventueel onderbreken of stoppen, maar dit wordt niet aanbevolen. Na afloop van de defragmentatie start u de computer opnieuw op en kunt u er weer gewoon op werken.

U ziet het: systeemonderhoud is niet zo moeilijk als u misschien dacht. Iedereen kan het, en uw computer knapt er enorm van op!


Hoe waardeert u dit artikel?
Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:

 

Add A Comment: