CopyPastehas never been so tasty!

How to buy property through BANK auctions in India

by anonymous

  • 0
  • 0
  • 2

1.) Besides announcements in newspapers by banks, are there any other sources from which a potential
buyer can get information on property auctions? Are they other websites such as
Ans: Other than announcements in newspapers some banks update the notices in their own
websites, i.e the interested investor has to visit 83 Bank Website for information.
is the only website providing such information free of cost across the nation for 33 cities
covering almost 80 % area of India. The details of other sites along with comparison with
those site is attached.
2.) Usually, how much is the earnest money deposit which a potential buyer needs to put up? Is it always
upto 10% of the reserve price or can it be more/less? How much is the reserve price usually? Is it always
at a discount to the market rate?
Ans: i. The Earnest Money deposit is usually 10 % of the reserve price. In some cases, the
DRT's are mentioning even 5 % also.
ii. Th reserve price is finalized by the Authorized officer in consultation with the approved
8 (5) Before effecting sale of the immovable property referred to in sub-rule (1) of rule 9, the authorised
officer shall obtain valuation of the property from an
approved valuer and in consultation with the secured creditor, fix the reserve price of the property and
may sell the whole or any part of such immovable secured asset by
any of the following methods:--
(a) by obtaining quotations from the persons dealing with similar secured assets or
otherwise interested in buying the such assets; or
(b) by inviting tenders from the public;
(c) by holding public auction; or
(d) by private treaty.
The approved valuer will give two prices (a) Market value (b) Dis stressed value. This Dis
stressed value will be generally 20 % to 30 % less than the market value. The authorized officer
will finalize the reserve price based on the dis stressed value or as per his discretion.
iii. It is always at a discount to the market. Otherwise, Investors will not buy these properties due
to two reasons. (1) 100 % white money is to be paid and source of funds are to be shown . (2).
Registration charges are to be paid on the total amount. Generally in some of the states, around
40 % black money is being paid for buying of the properties and registration charges will be paid
on 60 % white amount only.
3.) Can winning bidders obtain bank loans to buy the property? Will the same bank auctioning the
property lend to the buyer?
Ans: i. Very few winning bidders are taking loans to buy these type of property due to the
following reasons. (a) Loan has to be processed and disbursed with in 15 days, very tight
schedule for processing of Housing loan. (b) Some Bankls like IDBI Bank, LIC Housing
Finance and to some extent ICICI Bank are not encouraging to give loans for these type of
properties. Further, in some cases, the same bank may lend to the buyer it depends on the
credibility of the buyer.
If Reserve Bank of India issues a policy guide lines for sanction of Housing loans to these
type of properties , then the percentage of sale of these type of properties will increase from
around 50 % to at least 70 %.
4.) As I understand, full payment needs to be paid by the winning bidder to the bank within 15 days from
the date of acceptance of the bid, else money already paid is forfeited. Given this tight timeline, is taking a
loan (if possible) a practical option? Does this then restrict the property auction process to HNIs who have
funds ready?
Ans: 1. Yes, full payment is to be made with in 15 days from the date of Aauction, else money
already paid is forfeited.
2. Taking a pre approved loan is the practical option to buy these type of properties.
3. You are right partially and as per our observations, the NRI's are also buying these properties.(
Who are working in Arab countries & USA, UK etc ) .
Around 13 % of the visitors to our site are coming from USA, UK, Arab Countries, Singapore,
Australia & New Zealand etc.
4. We have observed that some of the banks are extending the time to 30 days, in some
5.) What are the chances of auction price being bid up sharply by potential buyers? If this happens, it
would take away from the main attraction of the auction - getting the property at cheaper rates that market
prices. When/How often does such a situation arise?
Ans: As per our observation, if the Banks have put 100 properties for auction, the success rate /
sales may be like this.
1. No bidders are coming for around 45 properties , due to improper reserve price, No publicity,
external political situations like Telangana issue etc. These properties are laying with Banks as
unsold and they are providing provisions in their balance sheet for these NPA's.
2. One to three bidders are coming for around 45 properties , the final auction price is being
settled nearer to reserve price only.
3. Three or more than three bidders are coming for about 10 % properties and auction is being
held and the final auction price is higher.
In our view, if any one is interested about any property, he/ she will have chance of winning that
property is around 85 %.
6.) Does the as-is where-is clause increase risks for the buyer in the form of hidden costs, or is the buyer
indemnified by the bank?
Ans :The hidden costs are mainly property tax, power/water/phone bill, maintenance fees
such costs can be found by normally speaking to the head of the society/apartments. The
buyer should always check these hidden cost before placing a bid for it. The Banks will not
indemnify on paper. However, the Banks will put their efforts to resolve any issue arises
considering their reputation.
7.) What is the risk of legal dispute after the buyer acquires the property? Can the original owner or other
buyer competitors go to court, and cause trouble for the buyer?
Ans : After the property is sold there is no legal risk. In some cases the auction is conducted
while the case is still in court. In such cases, once the case is settled the borrower is given
an additional 15-30 days time to clear the dues. If the borrower is unable to do so, then the
sale certificate is issued to the buyer. If the borrower settles the amount then the amount
deposited by the buyer is refunded. :
8.) From the perspective of the buyer, are offline or online auctions better?
Ans : Online auctions are better. At present, Karnataka State Financial Corporation,, and are conducting online auctions for selling of immovable
assets in very limited way.
9.) How popular are online auctions by banks? Has it picked up? Why or why not?
Ans : Online auctions are less than 4 % of total auctions. Our view is that online auctions
are in nascent stage in India. A lot is to be developed in terms of Technology, Processes,
awareness, adaptability.
We have a vision to conduct online auctions in seven cities i.e tier I & II cities, New Delhi,
Mumbai, Bangalore, Chennai, Hyderabad, Pune & Kolkatta in near future. We want to
conduct the Auctions on fixed dates every month.


  • mrsa
    There is some good information in your article. I just wished that it had better formatting like indented bullets. It would of made it a lot easier to read. 
    anyway... I like your point on "as-is where-is clause increase risks" when ever I hear that I normally turn about and run from the property. 
  • aimeezhu  league of legnds  website news.html league of legends news node/366.html   lol wallpaper   league of legends heroes

Add A Comment: