CopyPastehas never been so tasty!

DROPBOX

by anonymous

 • 0
 • 0
 • 0
340 views

http://www.seniorweb.nl/thema/artikel.aspx?id=37587&nieuwsbrief23-2010

Een virtuele usb-stick

Met het programma Dropbox wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers. U installeert Dropbox waarna u een speciale map in de Verkenner terugvindt die alle uitwisseling voor u regelt. Deze map werkt precies als alle ander mappen in de Verkenner. U kunt binnen de map nieuwe mappen aanmaken, u kunt bestanden toevoegen en verwijderen. Verder heeft Dropbox een speciale foto-map. Foto's die u daarin plaatst worden op de Dropbox-website automatisch in een album getoont. Een link daarnaar toe stuurt u door naar vrienden en bekenden. Daarnaast heeft Dropbox een openbare map. Daarin plaatst u (grote) bestanden die u naar anderen wilt sturen. Een link naar het bestand verstuurt u via e-mail. Kortom Dropbox maakt een usb-stick overbodig.

U vindt Dropbox op de Software-pagina van SeniorWeb, in de rubriek Algemeen, onder Dropbox. Daar leest u ook hoe u het programma installeert. 
Normaal gesproken installeert u een programma en start u het vervolgens op wanneer u het nodig hebt. Dropbox werkt anders. U vindt op uw computer een speciale Dropbox-map. Daar sleept of kopieert u bestanden (foto’s, documenten, e-mails, muziek, het kan van allles zijn) naartoe. Precies zoals u dat met andere mappen in de Verkenner doet. Alle bestanden die in de map van Dropbox terechtkomen worden automatisch bijgewerkt. U hebt er zelf geen omkijken naar. Een voorbeeld verduidelijkt de eenvoud van Dropbox. Terug van vakantie hebt u een groot aantal foto’s op uw laptop staan. Deze wilt u graag overzetten naar uw pc. Dat kan met een usb-stick. U kopieert alle foto’s naar de usb-stick en kopieert ze daarna naar uw computer. Met Dropbox wordt het veel eenvoudiger. Zowel op uw laptop als uw desktop hebt u Dropbox geïnstalleerd. Op vakantie plaatst u alle foto’s in de Dropbox-map op uw laptop. Het geeft niet dat u onderweg geen internetverbinding hebt. Thuisgekomen zet u de laptop aan en omdat er weer een internetverbinding is worden alle foto’s gesynchroniseerd. Zet uw pc aan en alle foto’s verschijnen in de Dropboxmap die daarop staat. Reuze handig! 

De Dropbox-map kunt u op verschillende manieren openen:

 1. Via het Bureaublad
  Als u tijdens de installatie een snelkoppeling hebt gemaakt op het Bureaublad, vindt u Dropbox daar terug. Dubbelklik op de snelkoppeling en de map wordt geopend.
 2. Via het menu
  Klik op Start(en) > Alle programma’s > Dropbox > Dropbox.
 3. Via de Verkenner
  Open de Windows Verkenner. De standaardlocatie van de Dropbox-map is in (Mijn) Documenten. Klik daarop en u ziet in die map de map My Dropbox. Klik op die map om de inhoud te zien van de Dropbox-map.
 4. Via het Dropbox-icoon in het systeemvak
  Klik op het icoon en selecteer de optie Open Dropbox Folder.


In alle vier de gevallen wordt de Dropbox-map geopend. Hebt u nog niets gewijzigd aan de map dan vindt u hierin twee mappen, Photos en Public, en één bestand, Getting Started. Het bestand is een Engelstalige handleiding, de twee mappen bespreken we verderop. Voor nu is het alleen belangrijk dat u weet dat u de Dropbox-map functioneert als alle andere mappen in de Verkenner.

De Dropbox-map bevat de map Public. Bestanden die u hierin plaatst zijn door iedereen op te halen. Op die manier kunt u grote bestanden snel naar iemand toe sturen. Dit doet u als volgt: open de Dropbox-map. Kopieer het bestand naar de map Public. Klik daarna met de rechtermuisknop op het bestand. Selecteer de optie Dropbox > Copy Public Link. Open nu uw e-mailprogramma en maak een nieuwe e-mail. Selecteer uit het menu Bewerken > Plakken (of gebruik de sneltoets Ctrl+V). In de e-mail staat nu een directe link naar het bestand. Degene die de e-mail ontvangt hoeft er alleen maar op te klikken om het bestand te downloaden.

Dropbox heeft een ingebouwd foto-album. Dit kunt u bekijken, en anderen laten bekijken, op internet. Foto's deelt u als volgt: open de Dropbox-map. Ga naar de map Photos. Maak in die map een nieuwe map aan voor uw foto's. Kopieer de foto's naar de nieuwe map. Klik daarna met de rechtermuisknop op de map. Selecteer de optie Dropbox > Copy Public Gallery Link. Open nu uw e-mailprogramma en maak een nieuwe e-mail. Selecteer uit het menu Bewerken > Plakken (of gebruik de sneltoets Ctrl+V). In de e-mail staat nu een directe link naar de foto's. Degene die de e-mail ontvangt hoeft er alleen maar op te klikken om uw foto-album te bewonderen.

Bent u zelf benieuwd naar uw album plak dan de link in de adresbalk van uw browser. (Klik met de rechtermuisknop in de adresbalk en selecteer de optie Plakken. Druk daarna op de Enter-toets.)

Het kan natuurlijk gebeuren dat u op een plek zit waar u dropbox niet hebt geïnstalleerd. In dat geval kunt u via de website van Dropbox altijd  bij uw bestanden. Zo kunt u bijvoorbeeld op vakantie bestanden of foto's toevoegen aan Dropbox. Of bij vrienden thuis snel bestanden of foto's downloaden. De website werkt als volgt: surf naar de webiste van Dropbox, www.dropbox.com. Log in met uw e-mailadres en het wachtwoord dat u hebt bedacht voor Dropbox. Klik daarna op het tabblad Files. U ziet nu een webweergave van alle mappen die in uw Dropbox-map staan. U kunt hier mappen aanmaken, verwijderen, bestanden toevoegen, verwijderen en downloaden.

 • Klik op de knop Upload als u een bestand wilt toevoegen. Klik daarna op Choose files. Selecteer de bestanden die u wilt uploaden en klik op Start upload.
 • Klik op New folder om een nieuwe map aan te maken.
 • Wilt u een map in zijn geheel downloaden, beweeg dan met de muis over de map en klik daarna op het pijltje helemaal rechts. Selecteer de optie Download folder.
 • Wilt u een bestand downloaden, beweeg dan met de muis over het bestand en klik daarna op het pijltje helemaal rechts. Selecteer de optie Download file.

Add A Comment: